Tamponger

Det kanske mest använda mensskydd som finns är bomullstampongen. Den ser ut som en avlång bomullsrulle med ett snöre i ena änden som underlättar uttagning.


Tamponger

Tamponger – rätt storlek för dig

Tamponger finns i fyra olika storlekar: Mini, normal, super och super plus.

Vilken storlek du använder beror enbart på hur mycket du blöder vid mens. Det är viktigt att du använder rätt storlek för att inte torka ut de känsliga slemhinnorna i underlivet.

Ta hellre en storlek som är lite mindre och byt den oftare istället för att den är för stor. Är tampongen för stor i förhållande till hur mycket du blöder kan till och med göra ont att ta ut den.

Kom även ihåg att du kan behöva använda olika storlekar beroende på var i menstruationscykeln du är. I början kanske du blöder mer och när mensen håller på att ta slut blöder du oftast mindre.

Vridna kanaler och applikatorer

Det finns tamponger som har vridna kanaler. Dessa gör att risken för läckage minskar och du kan känna dig mer säker på att det inte kommer blod i trosorna.

Vissa tamponger har en applikator som gör att du inte behöver sticka in ett finger vid insättning. Det kan vara mer hygieniskt, men tampongerna är längre och tar mer plats i väskan. Tvätta händerna innan och efter insättning så kan du vara säker på att det inte kommer in några bakterier i slidan.

Fördelar – för ett aktivt liv

Det finns fördelar med att använda ett mensskydd som sitter inne i kroppen. Det gör att du lättare exempelvis kan vara med på gympalektionerna, träna, springa och bada. Kom bara ihåg att om du badar med en tampong inne, ska du byta den när du kliver upp ur badet. Den suger nämligen upp vattnet och kan ge infektioner om den sitter inne för länge.

Du kan ha samma tampong inne i åtta timmar (försök dock att inte ha den inne längre).

Nackdelar – kan ge svampinfektioner

Det finns även nackdelar med att använda tamponger. De kan torka ut dina naturliga slemhinnor i underlivet, trots att du använder rätt storlek, vilket kan leda till att du kan få svampinfektioner.

En allvarlig men ovanlig sjukdom som heter TSS, Toxic shock syndrome, är kopplad till användning av tamponger. Sjukdomen kan vara livshotande. Det är därför väldigt viktigt att du är uppmärksam på symptom såsom hög feber (39°), kräkningar, diarré, huvudvärk, muskelvärk och svimningar.

Tamponger är dessutom ett ganska dyrt mensskydd eftersom att de inte går att återanvända.