Jämför olika mensskydd

De mensskydd som de flesta känner till är tamponger och bindor. Men det finns några andra alternativ för mensskydd som är snällare mot ditt känsliga underliv och som kan användas om och om igen.


Mensskydd

Bindor
– det mest köpta mensskyddet, finns även som ekologiska alternativ

Bindor är det mensskydd som det köps mest av.  För ett mer ekologiskt alternativ för bindor kan du köpa tygbindor som går att återanvända. Du tvättar bara bindorna som vanligt i tvättmaskinen på 60-90 grader och låter de sedan hängtorka.

Tygbindorna kan vara ett bra alternativ för kvinnor som har sparsamma till normala blödningar, men fungerar kanske inte lika bra för de kvinnor som blöder kraftigt.

Tamponger
– enkelt att använda men kan torka ut dina slemhinnor

Tamponger är ett mensskydd som gör att du kan leva ett aktivt liv. Men de kan torka ut dina naturliga slemhinnor i underlivet och ge jobbiga svampinfektioner.

Tamponger finns i olika storlekar. Du väljer din storlek beroende på hur mycket du blöder.

Det finns även probiotiska tamponger som är preparerad med snälla mjölksyrabakterier.

En allvarlig men ovanlig sjukdom som heter TSS, Toxic shock syndrome, är kopplad till användning av tamponger. Detta om man låter tampongen sitta inne för länge.

Trosskydd
– vid flytningar eller små blödningar

Ett trosskydd är egentligen till för att du ska känna dig fräsch om du har mycket flytningar. Men vissa kvinnor har så lite blödningar vid mens att de inte behöver mer än ett trosskydd.

Menskopp
– ”nytt” populärt mensskydd

Ett mensskydd som blivit mycket populärt är menskoppen. Det är en silikonkopp som du återanvänder mens efter mens.

Den torkar inte ut slemhinnorna, är lätt att rengöra och känns inte när du använder den.

Svamptampong
– den ekologiska varianten till tampong

Ett ekologiskt och hygieniskt mensskydd som är snällt mot kroppen är svamptampongen. Den används som en tampong men ser ut som en liten tvättsvamp. Svampen finns antingen som engångstampong eller som natursvamp som du kan i upp till sex månader.

Den största fördelen med svamptampongen, förutom att den är snäll mot ditt underliv, är att du kan ha sex med den. Varken du eller din partner känner av den och du märker inte av din mens.

Softcup
– finns ännu inte på den svenska marknaden

Ett mensskydd som ännu inte finns på den svenska marknaden är softcup. Det är en variant av menskopp som finns att beställa på internet. Med en softcup kan du ha sex under tiden du har mens.