Svamptampong

Många kvinnor lider av återkommande svampinfektioner som kan bero på att tamponger och bindor torkar ut och irriterar slemhinnorna. En svamptampong kan hjälpa dig att få normala slemhinnor i underlivet igen. Vissa innehåller även mjölksyra för den naturliga PH-balansen.


Svamptampong

Natursvamp som används som mensskydd.

Svamptampong – olika typer

Det finns två olika typer av svamptampong. Antingen väljer du en natursvamp som du kan använda i sex månader eller så köper du sterila engångssvampar. En svamptampong ser ut som en liten tvättsvamp och sätts in på samma sätt som en vanlig tampong.

En natursvamp går att klippa till så att den passar dig bättre, men den finns att köpa i tre olika storlekar. Vilken storlek du köper beror helt på hur mycket du blöder. Kom ihåg att det kan vara bra att ha olika storlekar på svampen under menstruationscykeln, då du blöder mer eller mindre i början och slutet.

Så gör du med din svamptampong

Insättning

En svamptampong sätter du in i slidan genom att trycka ihop den och sedan föra in den. Svamptampongen sitter så att mensen inte läcker ut, utan den sugs upp av svampen.

Engångs-svamptamponger finns med lactalgel på som gör att du lättare får in den. Lactalgelen innehåller en perfekt mängd mjölksyra som gör att den naturliga pH-balansen i underlivet bevaras.

Uttagning

När du behöver ta ut svampen stoppar du upp fingrarna tills du får tag i den och drar sedan ut den. En del svamptamponger har en liten tråd som sitter fast i ena änden eller ett hål där du får in ett finger. Det gör att du lättare får ut den.

Använder du en natursvamp tar du ut den och sköljer av den innan du stoppar in den igen. Natursvampen säljs oftast i två-pack, vilket gör att du kan ta ut din svamptampong, skölja den, lägga den på tork och stoppa in en torr och ren svamp.

Går att använda vid samlag

De fördelar som finns med en svamptampong, förutom att du får naturliga slemhinnor i underlivet, är att du kan använda en svamptampong och ha samlag med den inne. Varken du eller din partner märker av att du har en svamptampong samtidigt som den förhindrar blodet för att komma ut.

Köpa svamptampong

Du kan köpa en svamptampong i ekologiska butiker eller beställa hem från internet.