Gratis mensskydd

Vill du som kvinna ha gratis mensskydd? Detta är en fråga som ibland lyfts i politiska sammanhang men som fortfarande inte har kommit vidare någonstans. Däremot finns det idag möjlighet att beställa hem tamponger med reklam på förpackning. Då får du tamponger gratis då det är reklamen som betalar för sig.


Tamponger som finansieras av reklam

gratis mensskydd

Reklam på förpackningen kan ge gratis tamponger. Foto: Pressbild från Reddville

2011 startade ett företag som heter Tampons for free. Om du blir medlem där kan du prenumerera på tamponger och därmed få tamponger hemskickat till dig helt gratis.

Detta är möjligt eftersom tampongförpackningarna är designade med reklam – och det är reklamen som finansierar det hela.

På bara första året gav Tampons for free bort mer än en miljon tamponger. 2012 lanserades även Tampons for free i Norge.

Gratis mensskydd – en feministisk fråga?

Vissa anser att mensskydd är en politisk fråga och att mensskydd borde vara subventionerade – eller allra helst gratis. Detta eftersom en kvinna lägger minst 40,000 kronor på mensskydd under sitt liv. En kostnad som män helt slipper.

Argumenten emot detta är att män då även borde få subventionerade rakhyvlar för att raka skägget i ansiktet.

Motreaktionen mot detta i sin tur brukar då vara att kvinnor också behöver raka sig i detta samhälle så som under armarna och benen med mera. Dessutom är det accepterat för en man att låta skägget växa medan det inte är accepterat för en kvinna att låta blodet rinna.

Subventionerande mensskydd är dock ingen fråga som är särskilt aktiv just nu.