Ekologiska mensskydd

Vanliga mensskydd kan vara riktiga miljöbovar. Men genom att välja rätt skydd kan du bidra till en bättre miljö, både för naturen och för ditt underliv.


Därför är vanliga mensskydd dåliga för miljön

ekologiska mensskydd

Vanliga mensskydd kan torka ut och rubba PH-balansen.

Vanliga mensskydd kan innehålla doftämnen och plaster. Dessutom så bleks ofta produkterna i klor vilket gör att farliga dioxiner släpps ut i naturen och kan även följa med i produkten.

Dessutom är de flesta vanliga mensskydd inte återanvändningsbara.

Dessa mensskydd kan också påverka risken för vaginal klåda, sveda, flytningar och svampinfektion.

Välj bland flera olika ekologiska mensskydd

Menskopp

En menskopp är både snäll mot dig och mot naturen då den inte torkar ut dina slemhinnor eller slängs i toaletten. Du för upp den på samma sätt som en tampong, bara att en menskopp kan du låta sitta något längre. Den känns inte och den läcker inte.

Du behöver tömma den ungefär två gånger per dygn. Detta kan du göra i handfaten och skölja av den innan du stoppar upp dem igen. Mellan menstruationerna kan du koka den i två minuter för rengöring.

Svamptampong/naturtampong

Svamptampong, eller naturtampong som det också kallas, förhindrar att slemhinnorna torkar ut. Dessutom kan vissa innehålla mjölksyra för den naturliga PH-balansen.

Naturtampongen förs upp som en tampong. När du senare tar ut den sköljer du bara av den. Och för upp en ny torr naturtampong. Dessa tamponger kommer ofta i två-pack så du kan låta den ena torka medan du använder den andra.

En naturtampong finns i olika storlekar och återanvänds. De håller i upp mot sex månader till tre år.

Tvättbar tygbinda

En tvättbar tygbinda är som en vanlig binda men som är gjord av tyg. Den kan återvändas gång på gång genom att du tvättar den mellan gångerna.

Efter att du har använt den ska du låta den ligga i vatten till dess att det är dags för nästa tvätt då du ska tvätta den i 60 grader. 

Ekologiska ”vanliga” mensskydd

Det finns dessutom vanliga mensskydd så som tamponger, bindor och trosskydd som är ekologiska. Lättast att hitta dessa är på nätet.