Menskopp

Har du problem med ständigt återkommande svampinfektioner och torra slemhinnor som gör att det gör ont vid samlag? Då är en menskopp något för dig. Den är snäll mot både din kropp och naturen. Den torkar inte ut och slängs inte i toaletten.


Menskopp

Menskopp – slipp svamp och vestibulit

Många kvinnor lider av återkommande svampinfektioner och samlagssmärtor: Vestibulit. En stor bidragande faktor till att kvinnor får uttorkade och irriterade slemhinnor i underlivet är tamponger och bindor som antingen torkar ut eller stänger fukten inne.

Ett mensskydd som är relativt nytt och som blivit mycket populärt är menskoppen. En menskopp är gjord av silikon och som du kan använda vid varje menstruation.

Så använder du menskoppen

En menskopp ser ut som en liten klocka. Den har en rund öppning som du viker ihop på mitten innan den förs in i slidan. Menskoppen ska sitta precis innanför slidöppningen, alltså inte lika långt upp i slidan som tampongen gör. Koppen kan sitta kvar i slidan vid toalettbesök, bad och under natten.

Töms två gånger per dygn

Menskoppen ska tömmas ungefär två gånger per dygn. Du kan med andra ord ha din menskopp inne i tolv timmar. När du tar ut menskoppen tömmer du den i toaletten och sköljer sedan av den i handfatet. Efter att du tömt och sköljt din menskopp sätter du tillbaka koppen igen.

Så vet du att den sitter rätt

För att veta att din menskopp sitter som den ska kan du prova att snurra på den när den sitter inne. Det ska gå att snurra den utan problem.

Kan du inte snurra på koppen kan du lätta lite på trycket genom att trycka in ena sidan av koppen. Du ska då känna att menskoppen sugs fast i slidväggarna. På så sätt sitter den inne och läcker inget. Du kan behöva prova dig fram och lära dig hur du sätter in den på bästa sätt.

Rengöring – koka den i två minuter

Mellan menstruationerna rengörs koppen genom att koka den i vatten i två minuter.

Koppen kan bli missfärgad av blodet och för att ta bort missfärgningarna kan du lägga koppen i vatten med en corega-brustablett. Det är vanlig rengöring för tandproteser som steriliserar och fräschar upp. Det finns även rengöringstabletter som heter Milton som används vid sterilisering av nappar och nappflaskor.

Köpa menskopp

Du kan köpa en menskopp på internet. Det finns några olika återförsäljare som alla gör menskoppar gjorda i silikon.

Det kan tyckas vara dyrt att köpa en menskopp då den kostar ungefär 300-400 kronor. Men slår du ut kostnaden över flera år är kostnaden nästintill obefintlig. Oftast får du en fin liten tygpåse att förvara din menskopp i.